Работодателите искат да спре износът на кадри

Понеделник, 06 Февруари 2017 19:15


Бърза и дълбока реформа в образованието искат работодателските организации, защото липсата на човешки ресурс е основна пречка за бизнеса в страната. Другите приоритети според работодателите са подобряване на бизнес средата за повишаване на конкурентоспособността на българските производители, подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС и развитието на капиталовия пазар.

Работодателските организации заявиха, че ще се намесят в образователната система и в миграционната политика. Причината е липсата на кадри, което е ключов проблем за развитието на българската икономика.

БОЖИДАР ДАНЕВ, ИЗП. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА СТОПАНСКА КАМАРА
"В България няма човешки ресурс, който да заеме свободните работни места, който да може да усвоява инвестиции, който да може да усвоява нови технологии и да развива едно цифрово общество".

От бизнеса искат да се запази съществуващият данъчен модел, както и да има дългосрочна стратегия в енергетиката, за да може да се поддържа конкурентноспособността на предприятията.

КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КРИБ
"Това ни е една от важните задачи, съвместно с новия парламент и с новото правителство, което и да е то. За нас е важно от тука нататък да няма мега проекти и големи шлемове, които чуваме пак в медиите, че някои хора искат да реализират, само че сметката трябва да я платим ние, така че първо трябва да питат нас, а не да ги хвърлят тия проекти във въздуха. Не ни трябват нови ТЕЦ-ове по схемата, която реализираха предишните правителства".

Работодателите искат партньорство и прозрачност в подготовката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Като мерки за развитие на капиталовия пазар организациите предлагат да се ограничат свръхрегулациите и да се създадат условия за финансиране на малкия и средния бизнес чрез капиталовия пазар. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
05:30
"Риболовни страсти: Непредсказуемата река Върбица" - риболовно предаване
04:00
Тенис: Мария Сакари - Беатриз Адад Мая (Rothesay Open Nottingham, Нотингам; WTA 250 - II четвъртфинал, повторение)