Темата "антитероризъм" ще се изучава в училище

Петък, 25 Март 2016 15:56


Темата за сигурността и борбата с тероризма влиза в училище. Това стана ясно по време на образователен форум в София с участието на експерти от балканските страни. На дискусията присъстваха и вицепрезидентът Маргарита Попова и министърът на образованието Меглена Кунева.

Наред с математиката, литературата и химията децата ще залягат и върху уроци, посветени на конфликтите в съвременните общества, религиозната толерантност и заплахата от терористични атаки. 

МЕГЛЕНА КУНЕВА МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО Всъщност през образованието, през грамотността, през разбирането на другия много от нещата, които днес виждаме и които ни тревожат – младежи, които се оказват някак дръпнати на страната на тероризма, на страната на радикализма, могат да бъдат излекувани.

Новите уроци трябва да станат част от учебното съдържание още през следващата есен: 

ЯНКА ТАКЕВА ПРЕДС. НА СИНДИКАТА НА УЧИТЕЛИТЕ И във всички дисциплини от детската градина до 12-ти клас, в междупредметната интегративна връзка да се включи мира, хуманизма, разбирателството. 

МИЛЕНА ДАМЯНОВА КОМИСИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕ, НСДали сме освен това възможност в закона да има предмет „Гражданско образование“ под формата на избираема дисциплина, да има предмети като патриоризъм и интеркултурно образование. 

Според образователните експерти децата трябва да бъдат запознати с етимологията на думи като джихад и религиозна толерантност.

МИЛЕНА ДАМЯНОВА КОМИСИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕ, НС Не трябва да има дума, която да ни плаши, не трябва да има дума, която да бъде табу за децата и за учениците. Тази дума обаче трябва да бъде обяснена с нейната същност.

В момента образователното минитерство работи върху стандартите към закона за училищното образование, който ще влезе в сила от 1-ви август.  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
18:00
"Алтернативата" - публицистично предаване
12:00
Пряко: Тенис: Internationaux de Strasbourg, Страсбург - четвъртфинали (WTA 250)