Срещу агресията на пътя

Четвъртък, 17 Март 2016 14:54


Липсата на закони и стабилност в държавата, както и безнаказаността карат хората сами да се пазят и защитават. Именно това отключва агресивното поведение на пътя, смята клиничният психолог Маргарита Бакрачева. Знаем ли как да реагираме в конфликтни ситуации на пътя и какво предизвиква насилието от другата страна, вижте в следващото видео.

Конкуренцията на пътя, несъобразеното с останалите участници в движението шофиране и желанието по-бързо да се стигне до крайната точка са само част от причините за нарастващата агресия и конфликти между водачите. А липсата на бързи и сериозни наказания кара част от хората зад волана да се чувстват безсмъртни и безнаказани. Избиването на комплекси е другата причина за това, което наблюдаваме по улиците.

 ДОЦ.МАРГАРИТА БАКРАЧЕВА КЛИНИЧЕН ПСИХОЛОГ "Това е една реакция,която издава,че човек не се чувства достатъчно стабилен. Изпадаме в крайности в моменти,когато се чувстваме слаби. Нямаме вътрешното усещане за спокойствие,за своето място в пространството и в обществото като цяло. "

Георги Николов е шофьор от години. Заради работата си всеки ден попада в какви ли не ситуации на пътя. В повечето случаи се опитва да запази спокойствие, защото насилието не води до нищо добро.

ГЕОРГИ НИКОЛОВ "Ако си изпусна нервите и аз съответно не се знае до къде ще се стигне,от които неща няма нужда. Винаги се стига до някакви негативни последици. Общо взето препсувам на ум няколко пъти и се старая да си продължа пътя нормално."

ДОЦ.МАРГАРИТА БАКРАЧЕВА КЛИНИЧЕН ПСИХОЛОГ "Просто да затвори очи и да диша дълбоко. Друг може да извика в главата си ако няма възможност да си пусне някое любимо парче. "

И все пак никога не е изключено да попаднеш в ситуация, в която без да искаш правиш грешка на пътя, а човекът отсреща е решен да те накаже за това.

ИНЖ.ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТЪР ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ "Най-добре е да стоиш в колата, да не излизаш и задължително - да не гледаш човека в очите .По-добре да гледаш надолу и винаги една усмивка е най-добрия вариант за решаване на критични ситуации." Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:00
Новини
20:30
"Спорт+" - спортно обзорно предаване (повторение)
21:00
Тенис: Белинда Бенчич - Юлия Гьоргес (Adelaide International, Аделаида; WTA Premier - повторение)