Трябва ли шофьорите да се явяват на психотестове?

Петък, 12 Февруари 2016 16:46


Все повече пътно-транспортни произшествия се причиняват от изнервени шофьори. Натовареното движение и напрегнатото ежедневие допълнително усложняват процеса на шофиране. Въпреки това, за да получиш свидетелство за управление на лек автомобил категория „Б“ не се изисква преглед от психолог или пък психо тест. Трябва ли такава практика да бъде въведена? Мненията „За“ и „Против“ събраха Мая Георгиева и Цветан Марков.

Какво включва едно психо изследване на кандидат шофьор?Най-дългата част на изследването, което се прави за професионалните водачи, представлява проверка на внимание, концентрация, памет, логическо мислене и качества като емоционална стабилност, самоконтрол, професионална отговорност, склонност към агресивно поведение.

ЛЮБКА МАРИНОВА АСОЦИАЦИЯ НА ПОСТАРДАЛИТЕ ПРИ КАТАСТРОФИ "Все пак трябва да имат някаква представа хората този човек става ли за шофьор, не става ли. Какви са реакциите му и изобщо какво е психическото му състояние. Сега това се изисква само за професионалните категории и когато човек загуби всичките си точки."

Инж.Владимир Йорданов е автоинструктор от години. През дългогодишната си практика се е срещал с какви ли не шофьори и кандидати за такива.

ИНЖ.ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ ПРЕДС.НА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТЪР ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ "Задължително трябва да има някакъв минимален праг, който да отсее непригодните хора за шофьорска книжка.Движението в столицата е доста интензивно и наистина има предпоставки за изнервяне."

Асен и Симеон всеки пътуват до работното си място с автомобил по един и същи маршрут. Мнението им за психо-тестовете е различно: 

АСЕН СТОЕВ  "Не един-два психотеста трябва да има и задължително трябва да имат някакво образование. Те са неадекватни. Тия хора бъркат ляво с дясно. Те не знаят мигачите къде им стоят по колите. Те не психотест, аз не знам какво им трябва. Чакай,че тоя ще ме удари."

СИМЕОН АНТОНОВ "Какви психо тестове ? Значи,миналата година ми взимат книжката. Карам психо тест, ей го взеха ми я пак и ей го осъдиха ме. Какъв психо тест?"

Според сега-действащите правила, психо тестовете за професионалните шофьори и таксиметрови водачи важат 3 години. За лица над 65-годишна възраст удостоверението е валидно 1 година от датата на издаване. Психо тестът за водачи, които се явяват заради отнета книжка, е с валидност 1 година.  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:00
Новини
20:30
"Спорт+" - спортно обзорно предаване (повторение)
21:00
Тенис: Белинда Бенчич - Юлия Гьоргес (Adelaide International, Аделаида; WTA Premier - повторение)