ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ИСКАТ ОТГОВОР ОТ ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ ЗАЩО НЯМА ВАКСИНИ

Вторник, 28 Април 2015 16:10


В момента цари хаос с ваксините, след като нито един от доставчиците не кандидатства по обществената поръчка, обявена от здравното министерство. Приоритетно се ваксинират новородени, като ре-имунизациите за по-големите деца са спрени. Защо отново се стига до подобен проблем - за втори път в рамките на няколко месеца - този върпос постави в студиото на Новините на ТВ+ Пенка Георгиева - председател на пациентски организации „Заедно с теб."
Причината за проблема с ваксините е неясна. Фармацевтичните компании, които ги осигуряват и не се явяват на тези търгове, би трябвало да излязат в публичното пространство и да обяснят защо отново липсват ваксини.

ПЕНКА ГЕОРГИЕВА ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ "ЗАЕДНО С ТЕБ"
"За сегашната криза обществената поръчка е обявена декември месец. На 17 февруари по законов ред е прекратена, тъй като нито една фирма не се явява. Странното е, че лидери на пациентски организации вчера в публичното пространство излизат от името на фармабизнеса и обясняват те защо смятали, че няма ваксини. Аз бих попитала тези лидери на пациентски организации на заплата във фармабизнеса ли са?"

Повечето майки се притесняват от липсата на ваксини за децата им.

 “Притеснително е, защото от гледна точка на това, че може да спрат детските, ако не отидем да си подадем документите и ако те не ни дадат бележка.”
 “Ваксините общо взето повече увреждат напоследък, отколкото да лекуват. Има страшно много открити случаи за постваксинални реакции, които увреждат детето за цял живот.”
 “Аз съм “за” ваксините, въпреки че малко със смесени чувства бях.”
 “Все пак нали с някаква цел ги слагат тези ваксини – да предпазват децата, да не се разболяват.”

В момента някои деца се ваксинират по стария имунизационен календар, други – по новия – в зависимост от това къде какви ваксини са останали. Това според пациентските организации е напълно недопустимо. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД