ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЛИ ПО-СКЪПА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ"?

Понеделник, 22 Септември 2014 20:01


Възможно е задължителната застраховка “Гражданска отговорност” да се повиши с около 10 процента от догодина. Ако увеличението стане факт ще плащаме с около 20 лева повече за полицата. Защо се налага поскъпването и срещу каква сума ще застраховаме автомобилите си по темата работиха - репортера Мая Георгиева и оператора Иван Иванов.

Застрахователите мотивират исканото повишение заради ръста на средния размер на обезщетенията, които се изплащат. При ПТП в Европа исканите обезщетения, които идват у нас са в размер на около 200 хиляди евро. В момента полицата за “Гражданска отговорност” струва между 170 и 200 лева.Такава плащат собствениците на автомобили от среден клас.

ВАСИМИР РАДУЛОВ УС НА АЗББ: "Дори да има това увеличение ,то може да бъде периодично,за един период на време и пазара да го регулира,т.е. да се намалят цените.

Тереза и Асен карат коли от години и признават, че често се затрудняват да плащат полиците.

ТЕРЕЗА ГЕНОВА: "Не винаги намирам лесно пари ,защото имам две коли едновременно и просто понякога нямам въможност да платя навреме.Взимам на заем."

АСЕН СТОЕВ: "В интерес на истината добре,че може да се прави на разсрочено,защото иначе няма да мога да си позволя да си карам колата."

През декември полиците “Граждаска отговорност” на повечето автомобили изтичат.Това е и причината именно по това време всяка година да се говори отново за повишение на задължителната застраховка. Все още обаче близо 15 на сто от шофьорите не сключват задължителната застраховка.

АСЕН СТОЕВ: "По-скоро трябва да се увеличи при някои водачи ,не при всички.Може би при тези,които по-често правят ПТП,но същевременно ако има опция да се намали за тези,които не правя ПТП-та."

ВАСИМИР РАДУЛОВ УС НА АЗББ: "Факт е ,че застрахователите сами по себе си водят такава статистика и са на ясно кой от техинте клиенти е потенциално по-рисков.Към него сумите,които са в следващата оферта са по-високи, така че пазара започва по някакъв начин тази диференциация да се получава."

Друга причина за евентуалното увеличение е,че цената на полицата у нас трябва да догонва и средните за Европа нива. В Германия например полицата струва около 700 евро, а в Полша -350 евро. Друг е въпросът, че и средните заплати в Европа са далеч от тези в България. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
02:30
Какво е да си кукер - дервиш? - забавно-информационно предаване