СБУ: 1000 ЛЕВА НАЧАЛНА ЗАПЛАТА ЗА УЧИТЕЛИТЕ ОТ 2018-А ГОДИНА

Събота, 23 Август 2014 10:54


1000 лева начална заплата за учителите от 2018-а година. С едно плавно повишение това е напълно възможно, убеден е председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Според нея, е крайно време образованието да стане водещ приоритет за нашата страна.
Ако всяка година заплатите на учителите се увеличават с по 15-20%, то през 2018 година, учителят ще тръгва на работа със стартова заплата от 1000 лева. Това каза в интервю за ТВ+ председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. По думите й средната заплата в образованието към момента е около 770 лева. Но има сектори, където средното възнаграждение достига 1600 лева, а това според нея не е справедливо.

ЯНКА ТАКЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СИНДИКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ
“Ако има една последователна политика за едно плавно повишаване на работните заплати не с 10-15 или 20 лева. Това може да стане до 2018 година. Ние сме правили такива разчети.”

От Синдиката на българските учители ще настояват в бюджета за средното образование през следващата година да бъдат отделени с 350 милиона лева повече. От тях 16 милиона ще се използват за увеличение на началните минимални работни заплати, 70 млн. лева ще са необходими за увеличението на минималната работна заплата от 1 януари 2015 г. 135 милиона лева ще се използват за националните програми в образованието. И около 120 милиона - за единните разходни стандарти в образованието. Това означава, че заплатите на учителите трябва да се увеличат с не по-малко от 15%, обясни Такева.

ЯНКА ТАКЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СИНДИКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ
“Ние сме направили тези разчети. Те са записани в нашите искания. Другата седмица ще бъдат връчени на министъра на образованието. С министър Коларова проведохме среща, уведомила съм я устно, уведомила съм Министерството на финансите също.”

Янка Такева сигнализира за още един проблем преди началота на новата учебна година - липса на начални учители, възпитатели и учители по чужди езици. Недостиг има както в София, така и в цялата страна.


репортер СИЛВИЯ ЙОРДАНОВА оператор ПЕТЪР ПЕТРОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:00
Новини
12:00
Пряко: Тенис: Prague Open, Прага - полуфинали (WTA International)
12:00
Пряко: Тенис: Prague Open, Прага - полуфинали (WTA International)