ЗАСТРАХОВАМЕ ЛИ ИМОТИТЕ СИ?

Понеделник, 23 Юни 2014 18:45


Само една четвърт от застраховките в България се отнасят за имоти, трудови злополуки или животозастраховане, сочат данните на застрахователите у нас. За сметка на това 75 % от хората са отделили средства, за защита на автомобила си. Бедствието във Варна и Добрич отново показа нуждата от промяна на тази тенденция, обявиха водещи застрахователи.

 
В пострадалите от наводненията райони застрахователните компании са изпратили повече екипи, които да помогнат за бързата оценка и възстановяване на щетите. Въпреки,че много от хората там са изгубили документите си, брокерите успокояват, че това няма да попречи за изплащане на сумите.
 
ИВЕТА КУНОВА ЗАМ.-ПРЕДС. УС БАЗБ когато са изгубени документите,те са изгубени при клиента,но застрахователите ги имат и могат да проверят ,че този автомобил или имот съответно е застрахован.

Най-стриктни сме към автомобилите си.Това е и най-големия пазар на застрахователите.След кадрите с отнесени коли,стопаните им могат да бъдат спокойни поне за тях.

ЦВЕТАНКА КРУМОВА ИЗП.-ДИРЕКТОР НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ "Голяма част от щетите,които ние очакваме да бъдат изплатени са именно за автомобилите,тъй като автомобилното застраховане е основна част от нашия пазар."

Според застрахователите едва ли всяко домакинство у нас ще направи полица на дома или имота си, за да го защити при природно бедствие. Те предлагат нещо по-практично - създаването на катастрофичен пул, който да поема възстановяването на щетите.

ИВЕТА КУНОВА ЗАМ.-ПРЕДС. УС БАЗБ "Например в Турция всеки един имот ако няма задължителна застраховка земетресение,защото Турця е земетръсен район няма достъп до ток. Ако нямаш застраховка,нямаш ток. Явно е,че в България нещо такова трябва да се случи."

ЦВЕТАНКА КРУМОВА ИЗП.-ДИРЕКТОР НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ "Например Франция където застраховането е доброволно,но към всяка полица има една добавка,която представлява задължителна добавка към тази полица и това е един национален катастрофичен пул,който е гарантиран от държавата и той всъщност изплаща щетите от катастрофични събития."

Застрахователите отново припомнят, че от финансова гледна точка полицата за защита на дома при бедствия е сред най-евтините продукти, които те предлагат. Българинът обаче остава безотговорен за жилището си от тази гледна точка. Сред малкото добри новини е, че в последните години поне земеделските стопани са започнали да се грижат за имотите си.
 
репортер МАЯ ГЕОРГИЕВА оператор ИВАН ИВАНОВ


 Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:00
Новини
20:30
"Спорт+" - спортно обзорно предаване (повторение)
21:00
Тенис: Белинда Бенчич - Юлия Гьоргес (Adelaide International, Аделаида; WTA Premier - повторение)