СЪБИРАТ ПОДПИСИ 5% ОТ БВП ДА ОТИВАТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

Понеделник, 16 Юни 2014 17:05


Всяка страна-членка да отделя 5% от Брутния вътрешен продукт за образование настояват от гражданска инициатива на Европейския съюз.За да влезе за обсъждане искането в Европейския парламент са необходими 1 милион подписа, които трябва да бъдат събрани до 6 август от всички страни-членки на общността.

Идеята за повече пари за образовани е на бившия ресорен еврокомисар Анна Диамантопулу, която лично я представи пред КНСБ и Синдиката на българските учители.
Анна Диамантопулу – председател на “Мрежа за реформа в Гърция и Европа”
Трябва да се разбере, че е е грешка първо винаги да се режат парите за образование. 20 от 28 страни-членки вече са направили това. Някои са ги орязали дори с повече от 5% . ”
Мукаддес Налбант – зам.-министър на образованието
Не само България, но и други страни в криза са намалили процента си от БВП от образование, а би трябвало да е обратното, защото това дава дългосрочен ефект
От Синдиката на българските учители вече изчислиха колко пари ще отиват за образование у нас ако идеята се приеме от Европейския парламент.
Янка Такева председател на Синдиката на българските учители
Ако БВП е 80млрд по 5 – това означава , че 4,5млрд трябва да се отделят за образование – средно, висше и наука. Сега тези пари са 2,7млрд лв

КНСБ и Синдикатът на българските учители също са се включили в подписката. Към момента са събрани над 25 000 подписа от цялата страна, а от всички еврочленки 600 хиляди.

репортер СВЕТЛАНА ЕНИКИЕВА оператор КАЛИН ЖИВКОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:00
"В кухнята на баба... и още нещо: Пелишатски ястия" - 28 еп., кулинарно предаване
12:00
Пряко: Тенис: Internationaux de Strasbourg, Страсбург - четвъртфинали (WTA 250)