ЕЛЕКТРОБУС ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ ТРЪГНА В СОФИЯ

Петък, 16 Май 2014 14:05


Първият в Европа електробус без батерии, захранван с ултракондензатори се движи от днес по софийските улици. Машината влиза в пробна експлоатация в градския транспорт, за да се проверят възможностите й. Новото поколение електробус е предоставен безплатно от производителя "Чериът моторс".

Елекробусът ще се движи тестово в рамките на година, за да се видят неговите показатели при различни климатични условия и натоварвания. Едва след това ще се прецени дали ще бъде закупен от общината и ще има ли още такива возила по софийските улици. По думите на техническия директор на “Чериът моторс” за България Илко Иванов това превозно средство на бъдещето не отделя никакви вредни емисии. 

 ИЛКО ИВАНОВ ТЕХНИЧЕСКИ ДИРЕКТОР НА “CHARIOT MOTORS”
 “Той е изцяло електрически, без спомагателни двигатели с вътрешно горене, които да го придвижват. Просто мениджмънта му е оптимизиран до такава степен, че дори и при повреда би могъл с определена скорост да се измъкне от ситуация.” 

Новият електробус може да изминава до 20 км с едно зареждане от 7-8 минути. Той разполага с безплатен интернет, климатична система и отговаря на нуждите на хората с увреждания. 

СИЛВИЯ ЙОРДАНОВА РЕПОРТЕР, ТВ+
 “Ако и вие искате да усетите разликата от това да пътуваш с тролейбус и с този автобус от ново поколение, може да го направите в рамките на следващата 1 година. Зеленият автобус ще се движи по маршрута на тролейбусна линия 11.”

Фирмата ще обезпечи за своя сметка и сервизен инженер, който да отговаря за поддръжката му. Цената му е съизмерима с цената на един тролей със същите размери. Само че инвестицията в инфраструктурата е много по-малка, отколкото в контактна мрежа на тролея, обясни Илко Иванов. 

ИЛКО ИВАНОВ ТЕХНИЧЕСКИ ДИРЕКТОР НА “CHARIOT MOTORS”
“С 30% по-малък разход на енергия, отколкото един нормален тролейбус със същите размери и вместимост, което се постига поради принципа на дозареждане на ултракондензатора при спускане на наклони.” 

Бизнес-планът на „Чериът моторс” включва създаване на предприятие за сглобяване на електробуси в България.
 
репортер СИЛВИЯ ЙОРДАНОВА оператор ИВАН ИВАНОВ


 Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
Футбол: Валенсия - Барселона (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
21:30
Футбол: Валядолид - Реал /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
21:00
Тенис: Белинда Бенчич - Юлия Гьоргес (Adelaide International, Аделаида; WTA Premier - повторение)