СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ КРАЙ АРБАНАСИ

Понеделник, 05 Май 2014 13:50


Стотици животновъди от цялата страна се включиха в националния събор на овцевъдите в България, който се провежда в близост до Петропавловския манастир край Арбанаси. Съборът се провежда за трета поредна година и ще продължи до Гергьовден. Вкусни чевермета и традиционен български хляб са само част от гозбите, които могат опитат гостите.

В събора участват стотици овцевъди, които представят за Гергьовден най-различни породи овце. Животновъдите споделят, че отглеждането на овцете не е лесно и се полагат много грижи, усилия и труд.


 „Един наш ден минава горе-долу около петнайсет до осемнайсет часа. Сутринта ставаме някъде към пет, към пет и половина даваме фураж комбинирам и вече започваме да доим в шест и половина и излизат на паша и доим и то ставаединайсет, дванайсет вечерта.“
„Няма празник, за стоката празник няма дали е Гергьовден, защото нали 1 май и Гергьовден сега са най-близкзите празници.“


Освен изложенията на породистите животни, из целия събор се носи и аромата на чевермета, приготвени от най-добрите майстор-готвачи. Хората споделят, че за Гергьовден ще похапват само агнешко с домашно вино или студена бира.

„Агнешко задължително на Гергьовден. Дивисил и джоджен за основните подправки за ориза, а пък агнето върху скара и в тавата.“
 „Агнешкото се пече цяло за Гергьовден. С хубаво вино или бира – закуска, обяд, вечеря това върви винаги.“
 „ Тази година ще отворя по-рано пещта, имам син Георги и заради него всяка година печем агне!“

В продължение на четири дни се провеждат състезания като стригане на овце, теглене на товари от коне и изложба на карачански кучета. Всички гости могат да си купят и от домашно приготвените сирена от овче и козе мляко.

текст ЮЛИЯНА ЦАНКОВА



 



Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
04:30
"Изкуството - тогава, сега и завинаги: Аделина Йотова" - 26 еп., предаване за изкуство
04:00
Тенис: Мария Сакари - Беатриз Адад Мая (Rothesay Open Nottingham, Нотингам; WTA 250 - II четвъртфинал, повторение)