БИОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ОБЕДИНЕНИ В РЕГИСТЪР

Събота, 29 Март 2014 11:37


Близо 3 хиляди производители, преработватели и търговци на биологични продукти са влючени в регистър, изготвен от Министерството на земеделието и храните. Списъкът е от полза на потребителите,които могат да проверят сертифициран ли е производителят, чиито продукт са купили.

 

Ако си купите био сирене например, но имате съмнения в производителя, можете веднага да направите справка. Данните се актуализират на всеки 3 дни.

ДИЯНА ТРИФОНОВА НАЧАЛНИК ОТДЕЛ” БИОЛОГИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ”- МЗХ-

“В реално време, последна актуална информация ще бъде качена за всеки производител, преработвател или търговец, с писмени доказателства, че той може да продава продукцията си като биологична или така наречения сертификат.”

За последните пет години с около 10 пъти е нараснало биопроизводството в България. Все още обаче търговията с биопродукти заема едва 1 % от пазара на храни. Основната причина потреблението да е толкова ниско се корени в по-високата цена на биопродуктите. Експертите обаче призовават да помним, че обикновено високото качество значи и по-висока цена.

“Скъпо е здравето, другите неща не са толкова важни. Естествено една идея по-скъпо излизат био продуктите, обаче се заслужава. Има огромна разлика между един продукт, купен от пазара например, който не се води био и биопродуктите.”

Доволни от създаването на регистъра са и от Асоциацията на биопроизводителите.

БОРИСЛАВ САНДОВ БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОИЗВОДИТЕЛИ-
“Този регистър може да бъде полезен както за самите производители, които да обменят информация по между си, могат да се коопрерирати да изпратят обща пратка в чужбина например. От голяма полза е за браншовата организация. 00.56 От полза е и за потребителите за да могат да имат представа дали в техния регион има производител на определен продукт.”

Онлайн вече могат да се подават и документи за стратиране на дейност от производител, пререботвател или търговец. На сайта на регистъра могат да бъдат намерени основните нормативни актове, регламентиращи всички дейности, свързани с биологичното земеделие.

 

Репортер ДЕСИСЛАВА ТОМЕВА Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
04:30
"Работно време: Управител на център за детски изследователи" - забавно-информационно предаване
04:05
Тенис: Ига Швьонтек - Каролина Плишкова (Internazionali BNL dItalia, Рим; WTA 1000 - финал, повторение)
04:00
Футбол: Бетис - Валенсия (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)