ЩО Е ТО ДЕМОКРАТИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ?

Събота, 15 Февруари 2014 15:42


По света има над 1000 училища от демократичен тип в 45 държави. Това съобщи Яков Хехт от Института за демократично образование. Той е официален гост- лектор на първата у нас Национална среща за развитие на образованието. Що е то демократично образование, вижте в следващия репортаж.

Десетки родители и преподаватели дойдоха, за да се запознаят с практики на демократичното обрзование, което набира все по-голяма популярност по света. При него става дума за индивидуален подход към всеки отделен ученик – спрямо възможностите, уменията и способностите му. В демократичното училище има 4 основни принципа, а те са демократично съдържание и общност, диалогични връзки и плуралистично учене.
 
Яков Хехт - Институт за демократично образование: “  При нас всяко дете избира какво, кога и къде да учи. В нашето училище имаме 500 деца, което означава, че имаме 500 различни  учебни плана. Как го правим? Имаме огромно разписание и всеки час имаме около 300 различни класа и всяко дете може да избере какво желае да учи. Разбира се, класовете са и със смесени възрастови групи.   ”
 
В демократичните училища целта е да се работи с децата в областите, в които те самите са добри, като едновремено с това ги подготвя за бъдещето.
 
 Яков Хехт - Институт за демократично образование: “ Как е възможно структурата на училището, което е било преди 150 години да продължава да съществува и до днес без да бъде променено. Как е възможно училището, което е подготвяло децата да живеят в диктатура, да е същото, което подготвя децата да живеят и в демокрацията. ”
 
 Идеите за демократично образование се приемат много добре сред родители и преподаватели у нас.
 
 Боряна Василева - родител:  “ Трябва да е по-приложимо. Децата да се чувстват по-удоволетворени от това което са научили и да виждат смисъла и проложението му в живота си.  ”
Вяра Николова преподавател по български език: “  Нови подходи свързани с новата реалност, тъй като не може по един и същи начин да се подхожда при една променяща се действителност.  ”
 
Родителите и Преподавателите се надяват практиките от демократичното образование да се наложат и у нас.
 
текст СВЕТЛАНА ЕНИКИЕВА


 Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
06:30
"Авто-мото хоби" - 1 еп., предаване за автомобили
05:00
Тенис: Тереза Мартинцова - Гарбине Мугуруса (VTB Kremlin Cup, Москва; WTA 500 - повторение)