ПОСЛЕДНИ ТЕНДЕНЦИИ В КИБЕРПРЕСТЪПНОСТТА

Понеделник, 11 Ноември 2013 14:26


Киберпрестъпността вече използва за своите атаки принципите, които се използват от експертите по сигурност. Така например хакерите пробиват защитата на големи база данни, които използват за индустриален шпионаж. Това стана ясно по време на третия регионален форум по кибер сигурност и кибер престъпност за държавите от Югоизточна Европа.

Сред новите методи, които хакерите използват, за да откраднат информация, са така наречените вишинг и смишинг. Това е изпращане на фишинг съобщение, не през имейл, а чрез мобилния телефон. При класическия вариант на фишинга престъпниците, от името на финансови институции, примамват чрез имейли своите жертви да посетят фалшиви сайтове, чрез които събират персонални данни – номера на банкови сметки, кредитни карти и друг вид информация. За разлика от този подход, вишинг имейлите съдържат телефонен номер, на който се препоръчва да се обадят потребителите, за да потвърдят данните си.


АЛБЕНА СПАСОВА "МЕЖДУНАРОДНА АКАДЕМИЯ ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО РАЗСЛЕДВАНИЯ"


Целта на ... ако получите SMS с даден линк. Целта на престъпниците е да ви накарат да си свалите зловреден код на вашия компютър, чрез който да могат да ви откраднат потребителското име и паролата.

Друг начин, който кибер престъпниците използват, за да проникнат в базата данни на компютъра или телефона ви, е с предлагане на фалшиви приложения за мобилни устройства.


АЛБЕНА СПАСОВА "МЕЖДУНАРОДНА АКАДЕМИЯ ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО РАЗСЛЕДВАНИЯ"

В момента, в който вие си го свалите, вие вече се заразявате с Троянски кон и ако през 2011-та година, такива приложения имаше само 1000, то през 2012 -та те са над 350 хиляди.


Хакерските атаки, вече не са само за икономическа изгода. Започват да се появяват хакери по най–различни идеологически, политически, религиозни и социални интереси.


АЛБЕНА СПАСОВА "МЕЖДУНАРОДНА АКАДЕМИЯ ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО РАЗСЛЕДВАНИЯ"

Общо взето, който желае да изрази една по-различна позиция, използва маската на Анонимните и започва да атакува срещуположната страна. Анонимните са най-известната групировка, и те използват тактики, като ДИ ДОС атаките или ОКСИНГА или просто хакване и кражба на информация, която след това могат да употребят срещу лицата. 02:03

За да се предпазим от зловреден софтуер, който може както да открадне нашите база данни, така и  да повреди компютъра или телефона ни, експертите съветват да внимаваме къде сърфираме в мрежата, върху какви линкове кликаме и какво сваляме на компютъра или на мобилния си телефон.

репортер СВЕТОСЛАВ ПЕНЧЕВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:30
Новини
16:00
Пряко: Тенис: Mallorka Open, Майорка - полуфинали (WTA International)
13:30
Пряко: Тенис: The Classic Birmingham, Бирмингам - полуфинали (WTA Premier)