ИМА ЛИ НУЖДА ОТ ФИКСИРАНА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА?

Петък, 05 Октомври 2012 20:02


 

Синдикати и работодатели застанаха на противоположни позиции, относно идеята на финансовия министър за диференцирана минимална работна заплата, определяна по регионален принцип.
 От Конфедерацията на труда „Подкрепа” обявиха подобна идея за противоконституционна, докато Българската стопанска камара и независими икономисти, я подкрепиха, и дори допълниха с още по-революционни предложения.

 

Диференцирането на минималната работна заплата според региона е стъпка в правилната посока, смята икономистът Лъчезар Богданов. Според него още по-добра мярка би било, ако изобщо се премахне минималното възнаграждение като задължение.

ЛЪЧЕЗАР БОГДАНОВ ИКОНОМИСТ ИНДЪСТРИ УОЧ
- Трябва да се диференцира. Даже аз си мисля, че има смисъл да се премахне минималната заплата за примерно общини с безработица над някаква стойност. Примерно, ако безработицата в една община е над 30, 40 или 50 %. Нали очевидно там никой не наема, там няма бизнес, то няма и сива икономика, някакви хора да плащат някакви огромни суми под масата, за разлика, разбира се, от някои други места, където има такива практики.

Идеята допълниха от Българската стопанска камара.

КАМЕН КОЛЕВ ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСК
- „Другият важен момент е дали, ако се мине на регионални работни заплати, дали те да бъдат задължителни или препоръчителни. Тоест, можем да кажем – за страната е задължителна МРЗ в определен размер, но за София, Варна, по-големите градове, може да се използва някакъв коефициент, но той да е препоръчителен. Тоест да отразява другите условия на заплащане.

От Конфедерацията на труда „Подкрепа” обаче смятат, че подобна идея накърнява гражданските права на работещите и е противоконституционна.

НОНКА КАМЕНОВА ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ В КТ „ПОДКРЕПА- „Тоест трябва да се създаде подходящ бизнес климат, да има реална икономика и производство и от там може да се постигне евентуално повишение на доходите. 2.55 А такава диференциация в единия край да бъде еди каква си заплатата, в другия еди каква си, според мен е неудачна.

Работодателите пък дори предложиха държавата да не определя минималните стойности на възнагражденията в частния бизнес.
КАМЕН КОЛЕВ ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСК
- „Тези минимални ставки , които държавата определя, те трябва дас е отнасят за държавните служители – там, където държавата е принципал. Докато в частния сектор трябва дас е регулират отношенията между работодателя и синдикатите. До момента сме се договорили със синдикатите минималната заплата да е не 290 лв., не 310, а много над 400 лв.

Според Колев съществува и обратният риск - фиксирането на минимални работни заплати по региони да доведе до бетониране на бедността в провинцията, което автоматично ще тласне миграцията към големите градове, където самият факт, че си намираш работа, ти гарантира по-висока, макар и минимална работна заплата.

 

репортери: ИНА БАЧЕВА, ЙОАНА ДИМИТРОВА Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
04:30
"Рейсинг екстрийм" - 584 еп., предаване за екстремни спортове
03:30
Тенис: Volvo Car Open, Чарлстън – полуфинали (WTA 500 - повторение)
04:00
Футбол: Ейбар - Леванте (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)