ПСИХОЛОГИЯТА НА ВЗРИВА

Петък, 29 Юни 2012 17:35


И взривът в Сандански ще остане неразкрит от полицията, тъй като няма оставени никакви следи, коментира за ТВ+ председателят на Съюза на българските командоси проф. Юлий Абаджиев. Защо все по-често сметки се разчистват чрез поставяне на бомби и каква е психологията на тероризма, разказват Светозара Кръстева и Борислав Мавров.

Взривовете имат силно психологическо въздействие върху хората, за които са предназначени. Веднъж сплашени, те стриктно изпълняват всичко, което поръчителят им нарежда. Така се разчистват и по-лесно сметки между длъжници, защото свидетели няма. Няма и улики.

Юлий Абаджиев, председател на Съюза на българските командоси: "Дължите много пари на някого. Не ги връщате, не ги давате и той търси някакъв начин да ви принуди. Това принуждаване може да стане чрез бухалката, да дойдат 5 гардероба да ви пребият, но тези 5 гардероба ще ги видят още 100 човека, а тази чанта никой не е видял кой я е поставил."
Често взривовете взимат и невинни жертви. Затова специалистите съветват НИКОГА не пипайте съмнителни предмети.
Юлий Абаджиев, председател на Съюза на българските командоси:  "Лицето, което е забелязало, кутия или чанта или каквото и да било, което създава у него чувство, че това нещо е опасно, трябва да се отдалечи значително от мястото, където е чантата или кутията. И по телефона, най-добре е да не бъде GSM, защото може да застанеш до кутията и да навъртиш по GSM-a 112 или номера на близкото РПУ, и отново ще има взрив."
В повечето случаи поставените бомби са самоделни, но изключително опасни. Направата им обаче не е никак сложна.

Юлий Абаджиев, председател на Съюза на българските командоси: "Чичко Гугъл знае всичко и като се бръкне в Интернет могат да се намерят много сложни схеми и начини, как да се направят тези взривни устройства. И трябва да ви кажа, че във всяка една аптека, във всяка една железария, ловен магазин, магазин за химикали и такива работи, и всеки може да напазарува материали за домакински цели и ако има познания, може да направи всякакви устройства, каквито поискате."
Единственият изход от ситуацията проф. Абаджиев вижда в подобряване на икономическото състояние на българина, защото тогава няма да се прибягва толкова често до такива сериозни сплашвания.

репортер СВЕТОЗАРА КРЪСТЕВА

  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД