Всяко шесто дете в света живее в зона на военен конфликт

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

Невръстните войници

Константин Христов


Понеделник, 19 Февруари 2018 09:06          Едно от нещата, които човек няма право да избира, е родното си място. В противен случай едва ли някой доброволно би предпочел да зърне света за първи път в страни като Сирия, Афганистан и Сомалия! Животът там е тежък за всички, но това важи с особена сила за най-уязвимите – децата. Освен че биват използвани като войници, биват подлагани на сексуално насилие и принуждавани да извършват самоубийствени атентати, днес те не могат да се чувстват в безопасност дори и в болниците и училищата. Бомбардировките срещу тези защитени по всички правила на войната институции се превръщат в ежедневие, а броят на децата, не доживяващи 18-ия си рожден ден, добива стряскащи размери...

 

Опасно детство

 

          Всяко шесто дете в света живее в зона на конфликт. Тази ужасяваща констатация „крещи“ от страниците на доклада на благотворителната организация „Спасете децата“, публикуван точно преди седмица по случай Международния ден срещу използването на деца-войници. Според документа броят на непълнолетните, застрашени от смърт и насилие е по-висок откогато и да било в историята. Оценките на експертите показват, че в такива опасни места днес живеят над 357 милиона деца. А още по-страшното е, че това е увеличение със 75 процента спрямо началото на 90-те години на миналия век. „Децата понасят страдания, каквито никое живо същество не трябва да среща – от сексуално насилие до това да бъдат използвани като камикадзета при бомбени атаки. Техните домове, училища и игрални площадки се превръщат в истински бойни полета“, заяви президентът на „Спасете децата“ и бивш премиер на Дания Хеле Торнинг-Шмит.

 

Статистика или човешки животи?

 

          Данните на ООН сочат, че повече от 73 000 деца са били убити или осакатени между 2005-а  и 2010-а година, откогато започва да се води тази печална статистика. За сравнение, днес тези случаи, които очевидно за някои са просто цифри, са скочили с близо 300 на сто. Според хуманитарни работници, изпратени на място от доброволчески организации, истинският брой на засегнатите е много по-висок с оглед на трудностите при потвърждаването на данни от такъв тип в зони на конфликти. Експертите са на мнение, че засилената урбанизация, продължителните кризи и безразборните въздушни удари срещу цивилни повишават риска за малолетните. От „Спасете децата“ посочват, че ситуацията се влошава в резултат от зачестилите боеве в градовете и все по-честото използване на варелни бомби в гъстонаселени райони. Но, може би, един от най-страшните бичове е насилственото изпращане на деца на самоубийствени атентати.

 

Най-рисковите държави в света

 

          Сирия, Афганистан и Сомалия оглавяват списъка на най-смъртоносните за децата страни. След тях се нареждат Йемен, Нигерия, Южен Судан и Ирак. А Конго, Мианмар и Централноафриканската република оформят бруталната десетка. Около 165 милиона деца по света обитават зони на „интензивни конфликти“. Най-тежко засегнат по този показател е Близкият изток. Над 2/5 от всички непълнолетни там живеят в рамките на по-малко от 50 километра от бойното поле. По този показател регионът се нарежда на първо място в света, следван от Субсахарска Африка. Освен от самите военни действия децата страдат и от съпътстващите ги несгоди, като недостиг на храна, вода, медикаменти и други стоки от първа необходимост. Много от тях са принудени да се влеят в масовите бежански потоци – някои придружени от родители и близки, но много други съвсем сами. Последните данни сочат, че към момента повече от 65 милиона деца по света нямат постоянен дом.

 

Кръв срещу документи

 

          Правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ обвини Иран, че набира деца имигранти от Афганистан за да се сражават по бойните полета на Сирия. Според  организацията тийнейджърите са рекрутирани в дивизията „Фатемиюн“ към Иранската революционна гвардия, която се бие на страната на режима в Дамаск. Основана през 2013-а година тази паравоенна формация наброява около 14 хиляди бойци – доброволци, чиято подготовка и въоръжение се поема от правителството на Иран. От „Хюман Райтс Уоч“ аргументират обвинението си след изследване на надгробните плочи в Техеран, където се полагат останките на убитите в Сирия иранци. Хуманитарни работници се натъкнали на снимка на 14-годишен младеж, погребан в секцията на мъчениците. По оценки на вътрешното министерство на Ислямската република най-малко 2.5 милиона афганистанци живеят на територията на Иран. Много от тях обаче нямат документ, удостоверяващ правото им да останат в страната. 13-годишният Али твърди, че се е записал в дивизията „Фатемиюн“ след като получил обещание, че така по-лесно ще получи дългоочакваното разрешително. А според международното право набирането в армията на деца под 15-годишна възраст е военно престъпление.

 

Пушка или учебник

 

          УНИЦЕФ алармира, че днес приблизително 19 хиляди деца са част от въоръжените групировки в Южен Судан. В началото на месеца в резултат от посредничеството на ООН 300 от тях бяха освободени да се завърнат при семействата си, а 400 други ще ги последват в близко бъдеще. Има опасения обаче, че много непълнолетни в 12-милионната страна избират пътя на войната, защото не виждат друга възможност за реализация. Поради продължаващия с години конфликт в най-младата държава на света, много от децата никога на са посещавали училище. Затова основно предизвикателство пред местните власти и хуманитарните организации е да им покажат безценната стойност на образованието като контрапункт на кръвопролитните военни действия.

Още по темата - "Конфликти" :

Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
06:30
Просвещение: Историята на 14-тия Далай Лама - документален филм
06:00
Мото: FIA F3 World Cup: Формула 3 Гран при на Макао - второ състезание (повторение)
05:50
Тенис: Алберт Рамос-Винолас - Амине Ахуда (Grand Prix Hassan II, Маракеш; ATP WORLD TOUR 250 - повторение)