След четвъртвековна война Шри Ланка постепенно обръща поглед към туризма

Всички анализи от автора

Прокобата на фермерите


Тайните на японската мафия


„Зеленият“ път на Швеция

„Фениксът“ Шри Ланка

Константин Христов


Понеделник, 25 Септември 2017 08:41          Там, където някога бушуваше адът на земята, сега се открива възможност да се възцари Раят. Добре дошли в северната част на Шри Ланка – регион, който в продължение на 26 години беше раздиран от ужаса и жестокостите на гражданската война. Днес обаче със своите плажове, лагуни, джунгли, исторически и религиозни забележителности местните постепенно осъзнават туристическия потенциал на екзотичния остров.

 

„Тигри“ срещу „лъвове“

 

          Хиндуисткият Север срещу будисткия Юг. Тамили срещу синхали. Тигри срещу лъвове. Тази кървава етническа и политическа вражда между синхалското мнозинство и тамилското малцинство води своите корени още от колониалната епоха. Тогава Шри Ланка все още се нарича Цейлон и е част от Британската империя. Следвайки изпитания римски принцип „разделяй и владей“, метрополията използва представители на тамилите за своите административни нужди. През 1948-а година обаче островът посреща своята независимост и властта попада в ръцете на синхалите, представляващи ¾ от цялото население. Ловът на вещици започва... Отмъщенията са изключително жестоки и полагат основите на продължаващата и днес дискриминация към хиндуистите. Не закъснява и ответната реакция... През 1976-а година е създадена групировката „Тигри за освобождение на Тамил илам“, останала в историята като „Тамилските тигри“. Провъзгласявайки борбата си срещу репресиите, бунтовниците искат да създадат независима държава в северните и източните територии на Шри Ланка.

 

Четвъртвековната война

 

          Черният юли. Така е известен месец юли през 1983-а година, който поставя началото на най-дългата локална война в съвременната история на Азия. Всичко започва на 23-и вечерта. Тогава отряд на „Тамилските тигри“ подготвя засада на армията, довела до смъртта на 13 войници. Тази атака всъщност се превръща в повода за гражданската война, отнела живота на над 80 хиляди души в рамките на четвърт век.... През следващите няколко дни Шри Ланка е обхваната от погроми. Тълпи от разгневени синхали нападат селищата на тамилите, палейки, грабейки и убивайки всичко, което се изпречи на пътя им. Само за една седмица загиват близо 3000 души, 150 хиляди остават без дом, а икономическата цена на размириците надхвърля 300 милиона долара. За да защити южните си територии в конфликта се намества и големият съсед – Индия. Първоначалната цел на нейната армия е да изпълнява миротворни функции, но скоро започва бойни действия срещу сепаратистите. Дързост, която коства живота на индийския премиер Раджив Ганди.

 

Първите терористи самоубийци

 

          Още в края на 80-те години на миналия век тамилите са първите, които използват практиката на самоубийствения тероризъм. В жертви на техните атентати се превръщат голям брой високопоставени служители в Шри Ланка, в това число и президента Ранасингх Премадаса. „Тигрите“ са известни, че носят капсули с цианид около вратовете си, за да не попадат живи в плен на армията. В началото на 2009-а година обаче става ясно, че макар и финансиран с даренията на големите имигрантски общности в чужбина, отчаяният бунт на тамилите е към своя край. Ако две години по-рано сепаратистите контролират 18 000 квадратни километра на север и изток, то през май те водят последната си отчаяна битка на площ от едва 2 квадратни километра, а от скромния им флот и военновъздушни сили не е останал и помен. Но най-големият удар за движението идва с новината за смъртта на лидера Велупилай Прабхакаран, убит заедно със сина си, военните си командири и стотици бойци.

 

Възкръсването на Севера

 

          Днес, близо 8 години след края на войната, победените тамили, които съставляват 11 на сто от 20-милионното население на острова, се опитват да възстановят икономиката си, като туризмът безспорно е една от обещаващите сфери. Спомените от трудностите, свързани със сраженията в северния „Тайгърленд“, постепенно избледняват. Ограниченията при пътуване, вечерният полицейски час, бомбените нападения и недостигът на храна вече са в историята. Пазарът на  полуостров Джафна, някогашната крепост на тамилите, изобилства от плодове, зеленчуци, подправки, прясна риба и морски дарове. А многобройни будки продават мобилни телефони, дигитални фотоапарати, СИМ-карти и таблети. Изглежда сякаш хората се опитват да наваксат с всички неща, без които преди им се е налагало да живеят. Джафна се надява да навлезе на туристическия пазар, изграждайки инфраструктурата си и привличайки специалисти в сектора на услугите от разпръснатите по света имигрантски общности.

 

Раните от войната

 

          Заличаването на спомените от гражданската война отнема време. Военното гробище на тамилските бунтовници е разрушено, а мините в региона отдавна са премахнати. Остават обаче дълбоки белези. Сградата на старата библиотека в Джафна все още се издига, но е лишена от своите 100 000 книги, унищожени по време на бунта. Крепостта на някога оспорвания Провлак на слоновете – тясна ивица земя, свързваща полуостров Джафна с острова, построена от холандците през 18-и век, беше разрушена до основи от бомбардировките и сега се възстановява камък по камък.

 

          Интересен факт е, че само 3% от будистите в Шри Ланка живеят на север. Един от тях е монахът Ариякитхи, който през 1991-а година пристига на остров Найнативу, за да се грижи за светилището Нагадеепа Пурана Вихарая. По някакво чудо то е единственото от общо 14 будистки храма, което не е разрушено през войната. Разположено близо до хиндуисткия храм Нага Пушани, то подчертава естествената предразположеност на жителите на Шри Ланка към мирно съжителство на техните религии. Това всъщност е и единственият шанс за стабилност на тропически остров. Защото ако дискриминацията срещу тамилите отново ескалира, тигрите няма да се поколебаят да подновят борбата за независимост и отново да завъртят кървавата спирала на насилието.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:00
Новини
14:00
Пряко: Тенис: Guangzhou Open, Гуанджоу - четвъртфинали (WTA International)
13:00
Пряко: Тенис: St. Petersburg Open, Санкт Петербург (ATP WORLD TOUR 250)