След четвъртвековна война Шри Ланка постепенно обръща поглед към туризма

Всички анализи от автора

Невръстните войници


Валета – перлата на Средиземноморието


Бузкаши – спортът на смелите и бързите

„Фениксът“ Шри Ланка

Константин Христов


Понеделник, 25 Септември 2017 08:41          Там, където някога бушуваше адът на земята, сега се открива възможност да се възцари Раят. Добре дошли в северната част на Шри Ланка – регион, който в продължение на 26 години беше раздиран от ужаса и жестокостите на гражданската война. Днес обаче със своите плажове, лагуни, джунгли, исторически и религиозни забележителности местните постепенно осъзнават туристическия потенциал на екзотичния остров.

 

„Тигри“ срещу „лъвове“

 

          Хиндуисткият Север срещу будисткия Юг. Тамили срещу синхали. Тигри срещу лъвове. Тази кървава етническа и политическа вражда между синхалското мнозинство и тамилското малцинство води своите корени още от колониалната епоха. Тогава Шри Ланка все още се нарича Цейлон и е част от Британската империя. Следвайки изпитания римски принцип „разделяй и владей“, метрополията използва представители на тамилите за своите административни нужди. През 1948-а година обаче островът посреща своята независимост и властта попада в ръцете на синхалите, представляващи ¾ от цялото население. Ловът на вещици започва... Отмъщенията са изключително жестоки и полагат основите на продължаващата и днес дискриминация към хиндуистите. Не закъснява и ответната реакция... През 1976-а година е създадена групировката „Тигри за освобождение на Тамил илам“, останала в историята като „Тамилските тигри“. Провъзгласявайки борбата си срещу репресиите, бунтовниците искат да създадат независима държава в северните и източните територии на Шри Ланка.

 

Четвъртвековната война

 

          Черният юли. Така е известен месец юли през 1983-а година, който поставя началото на най-дългата локална война в съвременната история на Азия. Всичко започва на 23-и вечерта. Тогава отряд на „Тамилските тигри“ подготвя засада на армията, довела до смъртта на 13 войници. Тази атака всъщност се превръща в повода за гражданската война, отнела живота на над 80 хиляди души в рамките на четвърт век.... През следващите няколко дни Шри Ланка е обхваната от погроми. Тълпи от разгневени синхали нападат селищата на тамилите, палейки, грабейки и убивайки всичко, което се изпречи на пътя им. Само за една седмица загиват близо 3000 души, 150 хиляди остават без дом, а икономическата цена на размириците надхвърля 300 милиона долара. За да защити южните си територии в конфликта се намества и големият съсед – Индия. Първоначалната цел на нейната армия е да изпълнява миротворни функции, но скоро започва бойни действия срещу сепаратистите. Дързост, която коства живота на индийския премиер Раджив Ганди.

 

Първите терористи самоубийци

 

          Още в края на 80-те години на миналия век тамилите са първите, които използват практиката на самоубийствения тероризъм. В жертви на техните атентати се превръщат голям брой високопоставени служители в Шри Ланка, в това число и президента Ранасингх Премадаса. „Тигрите“ са известни, че носят капсули с цианид около вратовете си, за да не попадат живи в плен на армията. В началото на 2009-а година обаче става ясно, че макар и финансиран с даренията на големите имигрантски общности в чужбина, отчаяният бунт на тамилите е към своя край. Ако две години по-рано сепаратистите контролират 18 000 квадратни километра на север и изток, то през май те водят последната си отчаяна битка на площ от едва 2 квадратни километра, а от скромния им флот и военновъздушни сили не е останал и помен. Но най-големият удар за движението идва с новината за смъртта на лидера Велупилай Прабхакаран, убит заедно със сина си, военните си командири и стотици бойци.

 

Възкръсването на Севера

 

          Днес, близо 8 години след края на войната, победените тамили, които съставляват 11 на сто от 20-милионното население на острова, се опитват да възстановят икономиката си, като туризмът безспорно е една от обещаващите сфери. Спомените от трудностите, свързани със сраженията в северния „Тайгърленд“, постепенно избледняват. Ограниченията при пътуване, вечерният полицейски час, бомбените нападения и недостигът на храна вече са в историята. Пазарът на  полуостров Джафна, някогашната крепост на тамилите, изобилства от плодове, зеленчуци, подправки, прясна риба и морски дарове. А многобройни будки продават мобилни телефони, дигитални фотоапарати, СИМ-карти и таблети. Изглежда сякаш хората се опитват да наваксат с всички неща, без които преди им се е налагало да живеят. Джафна се надява да навлезе на туристическия пазар, изграждайки инфраструктурата си и привличайки специалисти в сектора на услугите от разпръснатите по света имигрантски общности.

 

Раните от войната

 

          Заличаването на спомените от гражданската война отнема време. Военното гробище на тамилските бунтовници е разрушено, а мините в региона отдавна са премахнати. Остават обаче дълбоки белези. Сградата на старата библиотека в Джафна все още се издига, но е лишена от своите 100 000 книги, унищожени по време на бунта. Крепостта на някога оспорвания Провлак на слоновете – тясна ивица земя, свързваща полуостров Джафна с острова, построена от холандците през 18-и век, беше разрушена до основи от бомбардировките и сега се възстановява камък по камък.

 

          Интересен факт е, че само 3% от будистите в Шри Ланка живеят на север. Един от тях е монахът Ариякитхи, който през 1991-а година пристига на остров Найнативу, за да се грижи за светилището Нагадеепа Пурана Вихарая. По някакво чудо то е единственото от общо 14 будистки храма, което не е разрушено през войната. Разположено близо до хиндуисткия храм Нага Пушани, то подчертава естествената предразположеност на жителите на Шри Ланка към мирно съжителство на техните религии. Това всъщност е и единственият шанс за стабилност на тропически остров. Защото ако дискриминацията срещу тамилите отново ескалира, тигрите няма да се поколебаят да подновят борбата за независимост и отново да завъртят кървавата спирала на насилието.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:00
Новини
16:00
Пряко: Тенис: Open 13 Provence, Марсилия - финал (ATP WORLD TOUR 250)
16:00
Пряко: Тенис: Open 13 Provence, Марсилия - финал (ATP WORLD TOUR 250)