Глобалният интерес към биткойна се е увеличил двойно през последните седмици

Всички анализи от автора

Истерията „Биткойн“


Необходимата промяна


Идва ли нова ера за Зимбабве?

Истерията „Биткойн“

Константин Христов


Неделя, 10 Декември 2017 18:57          Една нова истерия постепенно завладява света. Става въпрос за набиращата все по-широка популярност криптовалута биткойн. Лудешкото поскъпване на един актив, който няма физическо измерение и който не се контролира от никого, удвои интереса към себе си в рамките на по-малко от два месеца.  Любопитното е, че днес 3 % от търсенето в интернет е свързано с него.

 

Полетът на биткойна

 

          Курсът на криптовалутата, която се купува и продава на специални платформи в интернет, излетя над 11 000 долара в края на ноември. Това поскъпване предизвика интерес сред инвеститорите, но и засили опасенията от т.нар „ефект на балона“. В средата на октомври вируталната валута все още се разменяше срещу 5000 долара, а котировките й скочиха с около 50 на сто през следващите седмици. Покачването на цената стана още по-зрелищно на фона на курса от 1000 долара, с който започна годината. Днес общата капитализация на биткойна възлиза на около 180 милиарда долара или почти колкото на американската компания „Кока-Кола“. Само за сравнение, когато беше пусната през 2009-а като отговор на финансова криза, криптовалутата струваше едва центове. Специалистите предупреждават, че това е пазар с почти пълна анонимност на играчите и много висок оборот. С помощта на биткойна, който няма своя Централна банка, потребителите лесно могат да заобикалят трезорите и традиционните процедури за плащане. Той е критикуван, че може да бъде използван също и за пране на пари и онлайн престъпност.

 

Златна мина или балон?

 

          В началото на декември биткойнът удари исторически рекорд от 11 800 долара или над 10 пъти повече, отколкото в началото на годината! Според експерти, един такъв експлозивен скок може да се обясни само по два начина – с откриването на невероятно обещаващ източник на богатства или с надуването на балон, на какъвто сме ставали свидетели десетки път в миналото. Тази година обаче няма пробив, който да оправдае бесния растеж на съществуващата от близо десетилетие децентрализирана електронна валута. Така че очевидно трябва да става дума за ужасен балон, който някой ден ще се спука  с всички произтичащи от това последствия.

 

Причини за поскъпването

 

          Експертите извеждат няколко причини за поскъпването на биткойните. Първата е привлекателността на новото. Историята показва, че при всяка поява на нов продукт интересът към него е огромен, но впоследствие рязко спада. Подобно забавяне вече е ставало факт с интернет стойностите през 90-те години на ХХ-и век или с акциите на железопътните компании през ХIX-и. Втората причина е примамката на печалбата. При условие, че на финансовите пазари облигациите не носят никаква възвращаемост, акциите изглеждат доста скъпи, а лихвите по депозитите са обидно ниски много спестители изпитват логичното желание да вложат част от своите пари в по-перспективни инвестиции. Оттук следва и третата причина – силното търсене при тясна база на предлагане, възлизаща на под една четвърт от стойността на „Епъл“ или паричната маса на една малка страна. Не трябва да се пренебрегва, разбира се и интензивното прибягване до биткойни при операции за измами или пране на пари.

 

Елемент на дигиталната ера

 

          Зад прогреса на биткойна стои още един ключов фактор. Това е възникването на нов паричен ред – радикално различен от сегашния, установен преди хилядолетия. Сеченето на монети винаги е било прерогатив на властта. През последните три века тази власт беше централизирана от държавите, които пък я повериха на централните банки. Дигиталното общество, в което навлизаме, обаче е организирано по доста различен начин. А логичен  компонент от него безспорно са конкуриращите се дигитални валути с много видоизменена употреба. Още повече, че през последните години трезорите загубиха част от авторитета си благодарение на неумелите си политики в борбата с последиците от световната финансова криза.

 

Заплаха за стабилността

 

          Биткойнът не е единствената дигитална валута. Съществуват общо 1000 подобни конструкции, от които той е най–популярната. „Това не е за хора със слаби нерви, нито за фенове на спестовните книжки“, коментира Карл–Лудвиг Тиле от германската „Бундесбанк“ и допълва, че „дигиталната валута не може да бъде използвана за допълнително осигуряване за старини“. Централните банкери имат свои поводи за притеснения. Те се опасяват, че тези частни валути застрашават контрола им върху  паричното предлагане и настояват за въвеждането на строги регулации. Някои трезори дори проучват възможността за пускане на собствена дигитална валута и тестват разплащателни платформи. „Проблемът с биткойна е, че той лесно може да се срине и централните банки може да бъдат обвинени, че не са направили нищо“, твърди Евард Новотни от Европейската централна банка.

 

Биткойните по света

 

          Китай и Южна Корея, където спекулациите с криптовалута са популярни, забраниха набирането на средства чрез генерирането на нови дигитални парични знаци. Руската централна банка се закани да блокира сайтове, продаващи биткойни, а Брюксел прикани евродепутатите да не насърчават използването на виртуалните валути. През април Япония призна биткойна като законно платежно средство и дори одобри няколко компании, които да управляват борси за криптовалута, но при изричното условие те да бъдат регистрирани. Венецуела от своя страна реши да създаде собствена виртуална валута, за да се бори срещу „наложената ѝ финансовата блокада“. Тя ще се нарича петро и ще бъде подплатена с природните ресурси на страната с най-големите неразработени петролни залежи на планетата.


Всички анализи от автора
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
04:30
Кръстоносните походи - 3 еп., документален филм
03:30
Тенис: Анастасия Севастова - Юлия Гьоргес (Mallorca Open, Майорка; WTA International 2017 - финал, повторение)
04:00
Тенис: Каролина Плишкова - Наоми Осака (Roger's Cup presented by National Bank, Торонто; WTA Premier 5 - повторение)