ГОТОВА ЛИ Е СТРАНАТА НИ ЗА МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ?

Четвъртък, 21 Януари 2021 09:40


Първата фаза от ваксинацията срещу ковид 19 е към своя край. В някои области у нас, след имунизацита на медиците на първа линия, пристъпиха и към втора фаза. И въпреки че се наблюдава покачване на интереса към ваксината сред тях, все още броят им не надхвърля и половината. 

Дафина Георгиева е медицинска сестра в ковид отделението в болницата в Айтос и признава, че е отложила ваксинирането си за по-късен етап. 

"В момента трябва да има по-голяма гласност и информация за плюсовете и минусите за ваксините. И всеки сам човек да прецени дали да се имунизира и с коя ваксина да го направи. Второто, което за мен остава съмнението и неизвеснотстта, защото никой не казва защо хора, които са прекарали това заболяване и се предполага, че имат образувани антитела трябва да бъдат ваксинирани."

В ковид отделението, в което работи Дафина Георгиева интересът към ваксините е слаб. От 20 работещи в него, само един се е имунизирал. 

"Страхуват се от страничните ефекти и затова, че не е минало достатъчно време от изследването, а те са в тази ковид среда всеки ден и много учени, хора, доктори и професори казаха, че срещайки се всеки ден с вируса ние по някакъв начин може да образуваме и да имаме наситеност на антитела от вируса в организма и изчакват ваксинация на по-късен етап."

Според проф. Андрей Чорбанов няма как на пазара да се допусне ваксина, която е опасна, въпреки че времето за създаването й е било прекалено кратко. 

"Изключителен привърженик на ваксините, но смятам, че една ваксина трябва да си мине стандартния път от начало до края, за да бъде доказано нейната ефективност, която изобщо не е доказана. Така и нейната безвредност."

- Поемаме ли риск, с поставянето на ваксина или по-големият рискт идва с това да не си поставим ваксина...

"Ето това вече е личния въпрос - aко човек е, от моя гледна точка, достатъчно здрав, на една по-млада възраст, не страда от хронични заболявания никакви, аз за себе си съм поел този риск, както и за всички хора, с които работя. Никой от тях няма да се ваксинира по тази причина, защото принципа на ваксинацията е да предпазва от болести, от които се умира много. Всъщност това е най-големият теоретичен въпрос струва ли си масова имунизация за вирус, която смъртност е 0,14-0,15% от заразените, от хората, които са контактували.

Според проф. Чорбанов масовата ваксинацията е серизно предизвикателство за здравната ни система.

"Ако се имунизират 10 000 на ден, за да покрием 2/3 от населението, за да сме сигурни, че сме изградили един щит срещу евентуално заболяване, това прави 4 млн души - 400 дни трябва да се имунизират хора всеки ден вкл, събота и неделя, но да се има предвид, че на 20-тия ден идва време за реимунизация и стават 20 000 на ден, а това е едно предизвикателност за здравната система."

Професор Чорбанов е на мнение, че с ваксинацията трябва да бъдат ангажирани и личните лекари, за да се ускори процеса.


 Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
03:00
"Археологическо проучване на местността Кайряка край Меричлери" - I част, документален филм
01:50
Тенис: Кристина Младенович - Паула Бадоса (Open 6eme Sens - Metropole De Lyon, Лион; WTA 250 - II четвъртфинал, повторение)
02:00
Футбол: Реал /М/ - Реал /Сосиедад/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)